De Jap 日本語

de japHieronder zijn de berichten te lezen van De Jap; iemand die onze vereniging altijd en overal volgt en hier verslag van uitbrengt. Wie de Jap is, zal altijd wel een raadsel blijven. Mochten jullie het weten, laat het ons dan weten. Maar willen we het eigenlijk wel weten?... 

Veel plezier met het lezen van zijn berichten:

Jubilarissen voor Broederschap St. Martinus Tegelen

Op zaterdag 30 april 2022 heeft Broederschap St. Martinus uit Tegelen na een periode van 2 jaar haar jubilarissen mogen eren tijdens aparte feestavond.

 

De volgende leden mochten hun jubileum vieren:

Rinus van den Akker en Linda Nieskens-Peeters (beiden 12,5 jaar lid in 2021), André Schouwenberg en Rosalie van Dijk-Keltjens (beide 25 jaar lid in 2020), Gerrie Heinen en Els Poulissen-Magnee (beiden 40 jaar lid in 2021, helaas beiden afwezig), Jeu Schillings (ook 40 jaar lid van de vereniging in 2021), Huub Dorssers en Piet Spoelstra (beiden 60 jaar lid in 2020) en Sjraar Dorssers (60 jaar lid in 2021).

En ten slotte 3 leden 12,5 jaar lid van de OLS-federatie: Sjuul Jacobs (in 2020) en Dennis en

Nanette Ramaekers-Ubben (in 2021)

Als klap op de vuurpijl was er nog een grote verrassing voor voorzitter Ton Peeters. Hij ontving uit handen van de penningmeester van Schuttersbond Juliana, Gé Arts, de bondsridderorde in zilver van schuttersbond Juliana voor zijn buitengewone inzet voor het schutterswezen en onze vereniging.

Wij feliciteren alle gehuldigden nogmaals met hun jubileum en bedanken hen voor hun inzet en loyaliteit in de afgelopen jaren en hopen dat zij nog lang lid van Broederschap St. Martinus zullen zijn.

 

DSC_0363

Koninklijke Erepenning voor Broederschap St. Martinus Tegelen

Het Broederschap St. Martinus uit Tegelen heeft zaterdag 30 april 2022 uit handen van locoburgemeester Frans Schatorjé de Koninklijke Erepenning ontvangen. De schutterij kreeg de onderscheiding ter gelegenheid van het 175-jarige bestaan.

 

Broederschap St. Martinus is de tweede schutterij in oprichting van de gemeente Tegelen en een van de twee nog actieve schutterijen in Tegelen. St. Martinus is een afsplitsing van de andere nog bestaande Tegelse schutterij St. Antonius. Dat gebeurde op 11 november 1846.

Café Chris van Bertje

Café Chris van Bertje aan de Koningsstraat, tegenwoordig café Schillings, is al vanaf de oprichting het verenigingslokaal. Op het erf van het café stond aanvankelijk ook de schietboom richting de Maas. Er stond dan altijd iemand bij de Maas op de uitkijk of er een boot aan kwam.

Terrein aan de Windhond

Later werd dit te gevaarlijk geacht en in 1966 moest de schietboom verplaatst worden. Eerst naar het schietterrein van schutterij St. Hubertus aan de Kaldenkerkerweg. In 1974 verhuisde die naar het George Goossens Schietterrein aan de Trappistenweg. Daar huisde zij tot Schutterij St. Antonius en Broederschap St. Martinus hun huidige plek op het terrein aan de Windhond kregen in 2011.

OLS

Broederschap St. Martinus slaagde er in 1938 in het Oud Limburgse Schuttersfeest te winnen en mocht dit feest in 1939 organiseren. Dit was tevens het laatste OLS voor de 2e Wereld Oorlog.

Groei

In 1957 werd Sint Martinus volledig geüniformeerd en was hiermede de eerste vereniging binnen de gemeente Tegelen die geüniformeerd ging.

In de jaren erna kreeg de Broederschap eerst een eigen klaroen en trommelkorps, marketentsters en nog niet zo lang geleden, in 2019, 3 sappeurs. Ten slotte heeft Broederschap St. Martinus in 2021 haar eerste keizer mogen installeren. Op die manier werd de jonge schutterij stilaan groter en ouder.

 

DSC_0200

Dinsdagavond 30 november 2021 bereikte ons het droevige bericht dat ons lid Jeu Schreurs was overleden aan de gevolgen van corona

Jeu was vanaf 2010 lid van schutterij broederschap st Martinus. Eerst zonder uniform maar al gauw wilde hij ook een uniform hij wilde er helemaal bij horen. Het buiten schieten ging niet altijd zoals hij wilde maar hij kon goed meekomen met de grote groep. Binnen schieten ging hem daar in tegen zeer goed af. Hij was fanatiek en als hij eens wat minder schoot liet hij dat ook merken dan zei hij dit moet de volgende keer beter wil ik in de A blijven. Maar schieten was niet het enige wat hij leuk vond na het schieten een paar rondjes toepen vond hij geweldig. Jeu was ook barmedewerker en als we gasten hadden vaak buksmeester binnen, dat deed hij graag. Moest je iemand hebben om uit te helpen dan vroeg je hem zelden tevergeefs. Hij paste zijn programma wel aan zodat hij aanwezig kon zijn. Jeu verzorgde ook de muziek in ons lokaal.  Tevens deed hij met Matje, Bruno en Piet de latten volsteken. Ik moet zeggen, ik heb zelden iemand gezien die zo positief ingesteld was als Jeu.

Voor zijn inzet kreeg Jeu in 2019 een onderscheiding. Hij ontving de Martinusspeld in brons

Wij verliezen in Jeu niet alleen een trouw lid maar ook een echte schuttersbroeder.

Wij wensen Ine, kinderen en kleinkinderen en familie dan ook heel veel sterkte in deze moeilijke tijd.

Ton Peeters

Voorzitter broederschap schutterij st Martinus Tegelen

Jeu Schreurs

Zondag 21 november is ons jaarlijks sinterklaasfeest geweest. We dachten dit met zijn alle te houden maar helaas ook hier stak Corona een stokje voor. Nadat het bestuur  een paar weken geleden alles voor dit jaar had af gezegd waren we wel van mening dat het sinterklaasfeest toch door moest gaan wel in een andere vorm. In plaats van allemaal samen hebben sinterklaas en ‘t Propke besloten dat de familie’s met de kinderen een voor een bij sinterklaas moesten komen zodat er telkens maar een paar mensen binnen waren die dan ook nog aan tafels moesten zitten op 1,5 meter van elkaar. ’s Morgens werd het schutterslokaal versierd en vanaf 15:45 uur was de eerste familie welkom. De kinderen vonden het prachtig daar sinterklaas en zijn zwarte pieten vol aandacht voor hen had en ik moet zeggen sinterklaas was goed op de hoogte van ieder kind. Er werden wat liedjes gezongen en natuurlijk cadeautjes uitgepakt en bij het naar huis gaan was er ook nog een zak snoep voor de kinderen. Al met al in deze tijd toch een leuke middag.

Ik wil de organisatie dan ook een pluimpje geven en hoop dat we volgend jaar dit feest weer samen kunnen vieren

Gr  Ton Peeters

 

PHOTO-2021-11-21-17-38-49

Voor het eerst sinds haar bestaan heeft Broederschap St. Martinus Tegelen een keizer. Bert van Dijk heeft in zijn ruim 45 jarig lidmaatschap op zaterdag 28 september2019 voor de 5e keer het koningschap gehaald en mag zich derhalve Keizer noemen van Broederschap St. Martinus.

Zaterdag 9 oktober 2021 vond in het Limburgs Schutterij Museum de installatie van de keizer van Broederschap St. Martinus plaats. Onder toeziend oog van burgemeester Antoin Scholten, enkele hoogwaardigheidsbekleders en uiteraard schutterscollega’s, familie en vrienden werden Bert van Dijk en Rosalie van Dijk-Keltjens officieel geïnstalleerd als keizerspaar van Broederschap St. Martinus Tegelen.

Wat de installatie van dit keizerspaar nog een beetje unieker maakt, is dat keizerin Rosalie van Dijk-Keltjens een van de achterkleinkinderen is van keizer Peter Andries Hendericks van het Akkermansgilde te Venlo is.

Voor aanvang van de installatie heeft voorzitter Ton Peeters van Broederschap St. Martinus, het oude vaandel van Broederschap St. Martinus Tegelen officieel overgedragen aan conservator Luc Wolters van het Limburgs Schutterijmuseum. Hiermee is weer een klein stukje Limburgse schuttersgeschiedenis gewaarborgd voor de toekomst.

Na de officiële dienst konden aanwezigen het verse keizerspaar hun gelukwensen overbrengen. De installatie van haar keizerspaar is een prachtige afsluiter van het jaar waarin Broederschap St. Martinus Tegelen haar 175-jarig bestaan viert. Uiteraard wilt ook Broederschap St. Martinus haar kersverse keizerspaar van harte feliciteren en alle gasten hartelijk bedankten voor hun aanwezigheid.

DSC_1232

In mindere tijden is er af en toe toch mooi nieuws.

Op 1 oktober jongstleden zijn leden Joëlle Jacobs-van Lier en Sjuul Jacobs de trotse ouders geworden van hun dochtertje, Guusje.

Guusje is het eerste kindje van de 4 die in de komende maanden geboren zullen worden bij leden van Broederschap St. Martinus. Zo blijkt maar weer dat onze schutters ook tijdens een sjötdown niet stil blijven zitten. 😉

 

Guusje

Net zoals bij iedereen heeft Corona ook zijn gevolgen bij schutterijen St. Antonius en St. Martinus Tegelen. De deuren werden per eind september een tweede keer verplicht gesloten vanwege het toenemend aantal zieken.

Per zaterdag 3 oktober hebben we met beide verenigingen de krachten gebundeld en zijn we begonnen aan het opknappen van de gezamenlijke toiletten. Het was de vaste klusploeg van beide verenigingen die elke zaterdag weer paraat stond.

Echter niet alleen de toiletten, maar ook de entreehal hebben een flinke opknapbeurt gekregen… Zo zijn alle deuren netjes geschilderd en is het voor eenieder makkelijker herkenbaar welke vereniging aan welke kant huist.

Ook de muren in de hal hebben een likje verf gekregen zodat onze leden en gasten in een net gebouw ontvangen kunnen worden.

Uiteindelijk zijn alle werkzaamheden aan de toiletten en de entreehal begin februari 2021 volledig afgerond.

Wij zijn in trots op het eindresultaat!

Kijk voor meerdere foto's en het eindresultaat in onze map foto's

20201021_200409

Nieuwe koningen voor Broederschap St. Martinus Tegelen

Zaterdag 25 september 2021 vond voor het eerst sinds Corona het koningsschieten weer plaats van Broederschap St. Martinus. Nadat de regerend koning en aankomend keizer door de leden opgehaald was, toog iedereen naar de schuttersterreinen aan de Windhond 237.

Daar werden de oud-koning en oud-jeugdkoning formeel van hun zilver ontdaan. Na een spannende strijd van 10 rondes bleek dat bij de jeugd Puck Ramaekers de gelukkige is die zich jeugdkoning 2022 van Broederschap St. Martinus mag noemen.

Na 81 schoten bleek Gé Arts de nieuwe koning voor Broederschap St. Martinus Tegelen te zijn.Samen met zijn dochter, Shirley Mertens-Arts vormt hij het koningspaar 2022. Nadat onze nieuwe koningen een beetje op adem gekomen waren, kregen zij het koningszilver omgehangen door wethouder Frans Schatorjé, waarna voor beide nieuwe koningen een eresaluut gegevens is door de Frei-Husaren von Glasenapp. Wat volgde was een ouderwets gezellig feest!

Broederschap St. Martinus Tegelen wenst haar nieuwe koningen van harte proficiat en verheugt zich op het komende, hopelijk weer redelijk, normale schuttersseizoen!

Kijk voor meerdere foto's in onze map foto's

 

DSC_0382

Met grote verslagenheid hebben we vernomen dat onze oud-beschermheer, Piet Janssen, op 18 november jongstleden, op 91-jarige leeftijd, overleden is. Piet is in 1979 beschermheer geworden en was met regelmaat bij ons aanwezig voor zijn taken als beschermheer maar ook om samen met ons een glaasje bier te drinken. Piet was ook jager en heeft onze vereniging eens meegenomen naar een drijfjacht waar onze oudere leden tot op heden nog over spreken zo’n geweldige dag hebben wij gehad en na afsluiting een echte jagersmenu geserveerd bij Lou Denessen aan de Kalderkerkerweg.

Piet was tot 2014, totaal 35 jaar onze beschermheer. 

Piet Janssen 2004

Deze foto is in nov. 2004 genomen tijdens onze jaarlijkse feestavond. Hier ontving Piet samen met zijn kleinzoon zijn 25-jarige onderscheiding. Deze werd uitgereikt door onze toenmalige voorzitter Piet Spoelstra

Namens bestuur en leden wensen wij de familie heel veel sterkte met dit verlies.

Joomla templates by a4joomla