De Jap 日本語

de japHieronder zijn de berichten te lezen van De Jap; iemand die onze vereniging altijd en overal volgt en hier verslag van uitbrengt. Wie de Jap is, zal altijd wel een raadsel blijven. Mochten jullie het weten, laat het ons dan weten. Maar willen we het eigenlijk wel weten?... 

Veel plezier met het lezen van zijn berichten:

Afgelopen zaterdag 29 okt. hadden wij onze najaarsvergadering, de opkomst was zoals altijd minimaal. Diverse afmeldingen, dit is best wel jammer te noemen omdat de besluitvormingen en onze doelstellingen voor de toekomst alle leden aangaan en dit zeker niet alleen door ons bestuur gedragen kan worden. Al doet ons bestuur nog zo hun best, als ze geen terugkoppeling krijgen van de leden, varen ook zij blind. Na de vergadering werden wij getrakteerd op soep die door Henk Willemsen zijn zuster was gemaakt en gesponsord. Deze is goed aangekomen en smaakte heerlijk. Tevens stond er voor de avond de wintercompetitie met de windbuks op het program, alweer de derde op een rij. Hier namen in totaal 14 leden aan deel, en 5 leden voor de eerste keer.

IMG 0963Er werd met twee buksen geschoten de oude & de nieuwe buks. Hier viel al gelijk op dat de voorkeur voor de oude c.q. nieuwe buks verdeeld lag onder de leden wat de pret niet kon drukken. Met beide buksen diende men 3 grote en 3 kleine bolletjes te raken en vervolgens werd er op de kaart geschoten. Voor onze Jap was dit de eerste keer dat hij hieraan deelnam en hij was best wel enthousiast maar miste eigenlijk wel onze buksmeester. Nu moest je alles zelf doen, en als je dit niet gewend bent en het  gaatje waar het kogeltje in moest een factor 20 kleiner is, was dit best wel een handicap. Na afloop werden de gegevens door de schietcommissie bij elkaar opgeteld, afgetrokken, vermenigvuldigd en uiteindelijk weer gedeeld om zo in elke klasse tot een winnaar te komen. In de A-Klasse behaalde Matje Basten de derde plaats, Jeu Schreurs de tweede en Eveline Willems-Dekkers de eerste. In de B-Klasse behaalde Jeroen Peeters de derde, Thea Basten de tweede, en Ton Peeters de eerste. In de C-klasse was het Bruno Kaszynski die hier de derde plaats behaalde, John Tönnessen en Gé Arts behaalde samen een gedeelde eerste plaats. De algehele dag winnaar was een dame, Eveline Willems-Dekkers behaalde met haar 106 punten deze titel.

IMG 0974

 

 

 

Als Jap, terugkijkend op deze avond, moet ik toegeven dat dit een ouderwetse gezellige avond was met nieuwe activiteiten en gelukkig ook oude gewoontes. Monique liep zo snel of traag, dat haar schoenen het niet meer bij konden houden en zij uiteindelijk thuis op de sokken aankwam. 

 

 

 

 

 

Zaterdag 24 september werd aan ons en onze zustervereniging St.Anthonius het nieuwe stichtingsbestuur voorgesteld. Zij hadden ook geen betere dag kunnen uitpikken als deze, want het was namelijk ook de nationale burendag. Om 15:00 uur begon deze middag met een gemengde 4-tallen wedstrijd. Ja wij schieten altijd al gemengd maar deze keer werden de beide verenigingen onder elkaar gemengd en men mag wel zeggen dat dit zeer succesvol was. Iedereen diende 2 rondes met de buks van St.Anthonius te schieten en 2 rondes met onze eigen buks. Nou ik kan jullie wel zeggen, al komen beide buksen van dezelfde leverancier waren ze  toch verschillend. Nadat iedereen zijn of haar punten geschoten hadden moest er nog gekaveld worden voor de 2de en 3de plaats. We kunnen beter zeggen dat iedereen buiten het dreamteam Petra en Bas Sanders, Huup Dorssers en Gé Arts moest kavelen. Dit dreamteam lukte het om geen missers te hebben en hiermee de eerste plaats met vlag en wimpel behaalde.  

CIMG3165

Rond de klok van 19:00 uur was het moment aangebroken om het stichtingsbestuur aan de leden van beide verenigingen voor te stellen. De nieuwe voorzitter is  Jos Jacobs lid van St.Jan Grubbenvorst en ook Bondsbestuurder van de Bond Juliana. Vanuit St.Anthonius zitten Frans Aarts secretaris, Mia Faasen coördinator en Hans Breit in de stichting. Vanuit St.Martinus zitten Eveline Willems-Dekkers penningmeester, Ton Peeters coördinator, en Piet Spoelstra in de stichting. Jos jacobs nam even het woord en stelde hun plannen voor de toekomst voor en deelde iedereen mede dat dit bestuur  een open policy hanteert en iedereen met vragen of inzage ten allen bij dit bestuur terecht kan. Hier werd dan ook gelijk gebruik van gemaakt, Twan Poulissen (Pimmetje) stelde geen vraag maar stelde voor om deze dag jaarlijks als vast punt op onze agenda’s te zetten en kreeg hiermee veel bijval van iedereen. Zo zie je maar, dat iedereen wel eens iets zinnigs kan mededelen als je ze maar de kans geeft. Na het voorstellen van het stichtingsbestuur en de mooie woorden van onze Twan was het de beurt aan Pascal Willems. Pascal zorgde voor de innerlijke mens en barbecuede voor ons het ene stukje vlees na het andere.

Wij kunnen met zijn allen terug kijken op een zeer gezellige dag die wij met zijn allen nog tot in de late uurtjes hebben gevierd. Kijk ook eens onze map foto's, daar staan alle foto's die deze dag gemaakt zijn.

Familie dag Broederschap St.Martinus Tegelen

 

Zaterdag 10 sept. 2de zaterdag van september stond het jaarlijkse  Family  dag weer op de agenda. Niemand wist wat ons feestcomité ’t  Propke  zich nu weer hadden bedacht, het enigste wat zij ons mededeelde was  dat het gehele program op ons eigen schuttersterrein zou plaats vinden.  Om 15:00 uur begon het program en moest iedereen aanwezig zijn.  Allereerst werden wij getrakteerd op koffie en cake. (nee, geen  spacecake) En eindelijk werkte de leeftijd eens voor sommige leden in  hun voordeel. Zij werden bedient door Ton Peeters, dat noem ik nu eens  echte services.

 

Rond 16:00 uur werden de groepen bekend gemaakt en medegedeeld wat we gingen doen, het werd boeren golf. Achter ons schutterslokaal was een pacour opgebouwd voor het golfen en hier merkte je gelijk dat het aan fantasie bij ’t Propke totaal niet ontbreekt. Alleen bij de punten verdeling hadden wij toch even een puntje, want bij Joule de Boule hadden zij het niet in de gaten dat alle groepen exact dezelfde punten zouden ontvangen. Dit werd uiteraard snel gecorrigeerd en iedereen kon zijn of haar spel voortzetten. Nadat alle groepen gereed waren trokken de leden van ’t Propke zich terug met rekenmachine, telraam en kladblok om alle punten bij elkaar te tellen weer de delen en uiteindelijk weer te vermenigvuldigen om tot een winnaar te komen. De uiteindelijke winnaars waren Nanette Ramaekers, Ine Schreurs, Wim v.Oijen, Sjuul jacobs en Gé Arts. Dat zij gewonnen hadden lag niet zozeer aan de heren maar overduidelijk bij de twee dames. En zij hadden ook het voordeel dat de jeugd apart beoordeeld werden want dan hadden ze geen schijn van kans gehad.

 

groeps foto

  

Na de prijs uitreiking werd door Jos & Marlies Beurskens en Gé & Monique Arts een wandkast t.b.v. de overledenen leden aangeboden aan de vereniging. Hierna kon dan eindelijk begonnen worden aan dat waar we eigenlijk voor gekomen waren, lekker eten en daarna feesten. Dit jaar konden wij ons tegoed doen aan chinees eten en dit viel bij iedereen goed in de smaak want er was nog geen rijstkorrel over. Voor de jeugd was er frikadel met of zonder broodje en ook zij wisten hier raad mee.

 Al met al mogen we met zijn allen terug kijken op een super familie dag en een gezellige feestavond die tot in de late uurtjes doorging. Hoe iedereen thuis is gekomen met vallen en opstaan, zigzaggend of iets anders wordt zeker nog vervolgd want de Jap is back in Town.

Zaterdag 11 april kon er weer gestreden worden om de Koningstitel. Maar eerst gingen wij traditie getrouw onze nog regerende Koning Jan Poulissen thuis ophalen. Eenmaal daar aangekomen en na de inspectie door onze Koning viel het oog op onze marketentsters. Zij zorgen normaal ervoor dat de schutters juist gekleed zijn alle knopen dicht hebben en alles recht zit. Deze taak nemen ze dan ook zeer serieus, maar of het aan de druk ligt of de lange winter stop zijn we hier op de redactie nog niet achter. Zijzelf waren niet geheel conform de regels gekleed, alle dames waren vergeten om hun eigen boorden van hun jas vast te maken en deze waren in de winter stop echt niet gekrompen. Na de inspectie werden we door onze Koning Jan Poulissen  uitgenodigd voor een drankje en een hapje waar wij uiteraard gretig gebruikt van maakte. Rond de klok van 15:00 uur voegde wij ons bij onze zustervereniging St.Anthonius Tegelen  om samen met hun door de Tegelse straten naar ons schuttersterrein te marcheren. Eenmaal  aangekomen werden alle Koningen van hun zilver ontdaan en werden de nieuwe leden onder het vaandel geïnstalleerd. Bij ons was het dit jaar Jeroen Peeters die onder het vaandel mocht, apetrots in zijn uniform liet Jeroen deze  ceremonie over zich heen komen. Tijdens de rustpauze was er een optreden van onze Duitse gasten muziekvereniging Freiweg. Na deze muzikale intermezzo gingen de schutters zich opmaken voor de strijd der titanen en de eer, wie wordt Koning 2015. Na 4 rondes begon de vogel zich eindelijk te bewegen en gingen alle ogen naar boven, werd het een Keizer of toch weer een Koning, enkele schoten later was het Rob Schouwenberg die de vogel omlaag wist te schieten en hij nu onze Koning voor het seizoen 2015 is. Dit is voor Rob zijn tweede Koningstitel, in 2002 was het hem al gelukt en net als toen heeft Rob ook nu een koningin naast zijn zijde. Zijn vriendin Eveline Zwart heeft al te kennen gegeven, al maanden eerder dan dat er ook maar één schot gevallen is op deze vogel dat zij onze vereniging gaat verrijken en samen met Rob als Koningspaar gaat lopen tijdens de Bondsfeesten en het OLS-feest. Nadat onze voorzitter Piet Spoelstra onze nieuwe Koning het zilver omgedaan had kon eindelijk het feest beginnen. Na diverse diskjockeys in de vergane jaren versleten te hebben was het onze eigen lid Wiel Ambaum die zich achter de tafel verschuilde en voor ons diverse verzoekplaatjes draaide. Moeten wel toegeven dat we dit jaar de muziek beter verstonden dan de gespreken aan het buffet, ga zo door Wiel. Ook bij onze zustervereniging St.Anthonius werd volop de Koningsbal gevierd met Polonaise en dans en dwarrelde diverse leden van St.Anthonius, St.Martinus en de Duitse gasten heen en weer tussen de beide feesten waardoor het Koningschieten 2015 in Tegelen een speciaal tintje heeft gekregen van verbroedering en gingen beide feesten tot in de late uurtjes door.

 Boereraod Gangmakers 2015 Tegelen op de Hei

Boerebroedspaar Oehleskrant

Zaterdag 24 januari j.l. zijn het bruidspaar Gé & Monique Arts v.Oijen met hun getuige Wim & Ans v.Oijen-Camps uitgekomen in de Haandertboederij om als gangmakers te fungeren bij de Boeren van Hei.

VV de Boereraod is –om een Duits woord te gebruiken- een echte 'Traditionsverein'. en is op 25 januari 1955 in Tegelen opgericht.

De bruid Monique Arts-v. Oijen wordt a.s. 1 februari 50 jaar tijdens de dames zitting en is dit jaar 40 jaar lid van de schutterij, tevens is zij voorzitster van het feestcomité ’t Propke, lid van de schietcommissie, en bekleed zij de functie van marketentster in de optochten. Verder is Monique ook al vanaf dag 1 lid van spaarkas zonder bestuur (SZB)

De bruidegom Gé Arts is 37 lid van de schutterij, in de optocht mag hij als enigste spreken want hij bekleed de functie commandant waarmee hij al 2 keer de eerste was op het OLS feest, Verder is hij penningmeester bij de Schuttersbond Juliana Noord & Midden limburg en spaarkas zonder bestuur (SZB)

De getuige Ans v.Oijen-Camps  is 12½  lid van de schutterij, zij loopt weliswaar niet geüniformeerd mee maar zeker altijd aanwezig als de schutterij eropuit treed. Ans ook wel de Dagobert Duck genoemd, sprokkelt al jaren de centjes bij elkaar voor de feestavonden en ons jaarlijkse familiedag zij is de penningmeester van ons feestcomité ’t Propke.

De getuige Wim v.Oijen is 14 jaar lid van de schutterij en draagt wanneer wij geüniformeerd erop uittreden ons vaandel met veel trots. Wim zit sinds 2 jaar in het bestuur en heeft een grote bijgedragen geleverd  tot het totstandkoming van ons nieuwe schutterslokaal.

Op zaterdag 7 februari houden wij onze receptie van 19:30 tot 21:00 uur in het cultureel centrum de Haandert te Tegelen die voor deze gelegenheid is omgebouwd is tot een Haandert boerderij. Hierna beginnen wij met een spetterend feest m.m.v. ons eigen boerjoekskapel, DJ Stevie en de Fiësband Pats.

Wij zij ook te volgen via http://www.boereraod.nl/ 

 

Zaterdag 8 november stond ons jaarlijkse St.Martinus feest op het program. Traditioneel gaan we eerst naar de kerk om gezamenlijk met de kinderen de mis te eren van St.Martinus bij te wonen. Dit jaar had onze pastoor Dautzenberg hulp vanuit Afrika, deze kapelaan mocht kijken wie de meeste jeugd van de kerkbanken kreeg. Nou het was zeker onze pastoor niet. Na de mis gingen we trommend naar buiten voor de inspectie, maar dat het al lang niet meer gaat om de inspectie zelf is al te merken aan het feit dat St.Martinus, Pastoor en zelfs onze commandant rechtstreeks naar de marketentsters lopen voor hun borrel.  Nadat we met St.Martinus en de jeugd bij de tros hoop zijn aangekomen kregen ook onze leden een borrel en werd er in een pittige mars te rugwaarts gekeerd  naar ons clublokaal voor de feestavond en de goulaschsoep.  Na de huldiging van onze kampioenen kregen Jan Poulissen en Theo Beurskens een EGS (Europese Gemeenschap de historische Schuttersgilden) onderscheiding uitgereikt. Beide heren kregen deze voor hun buitengewone inzet voor onze vereniging. Na alle officiële gedeeltes kon ons feestcomité het over nemen, voordat zij het groen licht aan de diskjockey gaven werd eerst de wisseltrofee van het Propke zelf uitgereikt.  Aan welke criteria men moet voldoen is bij ons op de redactie nog steeds een raadsel, deze is al eens uitgereikt aan een lid die de meeste keren gevallen is met de fiets, maar ook wie de meeste missers heeft gehad. Dit jaar was het de beurt aan Jeroen Peeters, Jeroen ontving  de wisseltrofee omdat hij de leden altijd van een glas bier voorziet en altijd met een lach op zijn gezicht. Hierna kon dan eindelijk het feest beginnen, om hier een indruk van te krijgen kijk dan maar in onze foto map, want foto’s zeggen meer dan woorden.

 Veel kijk plezier “De Jap” 

Zondag 24 augustus het 3de en laatste Bondsfeest van het seizoen 2014. Deze werd georganiseerd door de Bussen Schutten Neer. Iedereen kent nog wel de slogan van het OLS 2009 in Neer, “gear naor Neer” vanaf nu wordt de nieuwe slogan “gear naor Neer, ut regent weer” ja ook deze middag kwam het water weer uit de lucht vallen. Maar of het in Neer nu regent, hagelt of bloedheet is,

 “weer of geen weer, het is altijd gezellig in Neer”.

CIMG2714

 Na de optocht stelde onze schietcommissie de zestallen samen en werd de buks ingeschoten. Onze A-schutters ging het niet zoals gehoopt en kwamen niet verder dan 32 punten.  De B-schutters ging het iets beter maar net niet genoeg, zij behaalde 35 punten. Bij de C-schutters ging het voortreffelijk zij behaalde 36 punten en mochten als enigste van onze 3 zestallen gaan kavelen. Of het aan de lange pauze heeft gelegen of door de regenbuien dat ze te lang binnen moesten blijven is niet te monitoren, in de eerste kavel ronden lukte het ook onze C-team het niet meer om 18 punten te schieten en miste er 3. Dit is zeer jammer maar kon de gezelligheid niet drukken. En dat het gezellig is geweest bleek wel uit het feit dat we een lid op de terugweg hadden die bus ziek werd en het geluk had dat er van die handige plastikzakken aan de stoelen hingen. Bert is dan ook gelijk huiswaarts gegaan nadat we bij ons clublokaal waren aangekomen.   

Marketentsters pakken gesignaleerd in Maastricht

 Willem Alexander

Zaterdag 30 augustus vierde Maastricht het 200-jarig ons Koningrijk. De Akkermannen waren met de reuze poppen uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn en wat zij al jaren missen binnen hun gelederen hebben wij er nog van over.  Onze voorzitter werd gevraagd of zij twee marketentsters pakken mochten lenen zodat zij beter voor de dag komen bij onze Koning Willem-Alexander. Zo gezegd zo gedaan, wat deze dames van Venlo niet wisten was dat onze Koning een scherp oog heeft voor details, en zag gelijk dat de boorden (kraagjes) van onze marketentsters pakken niet dicht waren en fluisterde dat dan ook gelijk in het oor van Mia Scheurs. 

20140830_170438

 

 

 

 

Zaterdag 9 augustus organiseerde St.Barbara Reuver het 5de onderling schieten. Met 13 leden zijn we afgereisd naar de Reuver, de één op de fiets de ander met de privé taxi, onze André. Het was voor onze Jap lang geleden dat hij undercover aanwezig was op een onderling schieten. Al snel bleek dat er niet veel veranderd was en alle voornemens om al om 16:45 uur de buks in te schieten en klokslag 16:00 uur te beginnen met schieten naar het land van de fabelen kon. Zeg toch eerlijk, alle schutters kunnen toch niet zonder het schutters half uurtje. Met 2 zestallen gingen wij de strijd aan met onze zusterverenigingen, al snel bleek dat onze buks gewoon super stond en ging het voor de meeste schutters dan ook goed. Het begon met een A schutter, hij keek, hij schoot en het bolletje vol in het midden, alleen jammer dat het de verkeerde was. Toen volgde nog een B schutster, zij keek, en ook zij schoot de verkeerde. We gaan nu niet gelijk naar Rob Schouwenberg en Monique Arts wijzen, als het een gelukshark was geweest waren het geen missers J. Gelukkig voor alle schutters die gemist hebben en deze twee dan die een verkeerde schoten is dat Flip Janssen na afloop nog even ging schieten en alles opruimde wat onze schutters hebben laten staan. Hoeveel dat er geweest zijn kunnen jullie in de toekomst of niet bij het nieuws zien, anders lezen jullie het wel in het schuttersblad wat wij gemaakt hebben.

PS. Het was wel een zeer gezellige dag, vooral de leden die bij de Akkermannen zaten, of zaten de Akkermannen bij onze leden. Maakt ook niets uit, dit is gewoon verbroedering.

Joomla templates by a4joomla