De Jap 日本語

de japHieronder zijn de berichten te lezen van De Jap; iemand die onze vereniging altijd en overal volgt en hier verslag van uitbrengt. Wie de Jap is, zal altijd wel een raadsel blijven. Mochten jullie het weten, laat het ons dan weten. Maar willen we het eigenlijk wel weten?... 

Veel plezier met het lezen van zijn berichten:

Zaterdag 11 april kon er weer gestreden worden om de Koningstitel. Maar eerst gingen wij traditie getrouw onze nog regerende Koning Jan Poulissen thuis ophalen. Eenmaal daar aangekomen en na de inspectie door onze Koning viel het oog op onze marketentsters. Zij zorgen normaal ervoor dat de schutters juist gekleed zijn alle knopen dicht hebben en alles recht zit. Deze taak nemen ze dan ook zeer serieus, maar of het aan de druk ligt of de lange winter stop zijn we hier op de redactie nog niet achter. Zijzelf waren niet geheel conform de regels gekleed, alle dames waren vergeten om hun eigen boorden van hun jas vast te maken en deze waren in de winter stop echt niet gekrompen. Na de inspectie werden we door onze Koning Jan Poulissen  uitgenodigd voor een drankje en een hapje waar wij uiteraard gretig gebruikt van maakte. Rond de klok van 15:00 uur voegde wij ons bij onze zustervereniging St.Anthonius Tegelen  om samen met hun door de Tegelse straten naar ons schuttersterrein te marcheren. Eenmaal  aangekomen werden alle Koningen van hun zilver ontdaan en werden de nieuwe leden onder het vaandel geïnstalleerd. Bij ons was het dit jaar Jeroen Peeters die onder het vaandel mocht, apetrots in zijn uniform liet Jeroen deze  ceremonie over zich heen komen. Tijdens de rustpauze was er een optreden van onze Duitse gasten muziekvereniging Freiweg. Na deze muzikale intermezzo gingen de schutters zich opmaken voor de strijd der titanen en de eer, wie wordt Koning 2015. Na 4 rondes begon de vogel zich eindelijk te bewegen en gingen alle ogen naar boven, werd het een Keizer of toch weer een Koning, enkele schoten later was het Rob Schouwenberg die de vogel omlaag wist te schieten en hij nu onze Koning voor het seizoen 2015 is. Dit is voor Rob zijn tweede Koningstitel, in 2002 was het hem al gelukt en net als toen heeft Rob ook nu een koningin naast zijn zijde. Zijn vriendin Eveline Zwart heeft al te kennen gegeven, al maanden eerder dan dat er ook maar één schot gevallen is op deze vogel dat zij onze vereniging gaat verrijken en samen met Rob als Koningspaar gaat lopen tijdens de Bondsfeesten en het OLS-feest. Nadat onze voorzitter Piet Spoelstra onze nieuwe Koning het zilver omgedaan had kon eindelijk het feest beginnen. Na diverse diskjockeys in de vergane jaren versleten te hebben was het onze eigen lid Wiel Ambaum die zich achter de tafel verschuilde en voor ons diverse verzoekplaatjes draaide. Moeten wel toegeven dat we dit jaar de muziek beter verstonden dan de gespreken aan het buffet, ga zo door Wiel. Ook bij onze zustervereniging St.Anthonius werd volop de Koningsbal gevierd met Polonaise en dans en dwarrelde diverse leden van St.Anthonius, St.Martinus en de Duitse gasten heen en weer tussen de beide feesten waardoor het Koningschieten 2015 in Tegelen een speciaal tintje heeft gekregen van verbroedering en gingen beide feesten tot in de late uurtjes door.

 Boereraod Gangmakers 2015 Tegelen op de Hei

Boerebroedspaar Oehleskrant

Zaterdag 24 januari j.l. zijn het bruidspaar Gé & Monique Arts v.Oijen met hun getuige Wim & Ans v.Oijen-Camps uitgekomen in de Haandertboederij om als gangmakers te fungeren bij de Boeren van Hei.

VV de Boereraod is –om een Duits woord te gebruiken- een echte 'Traditionsverein'. en is op 25 januari 1955 in Tegelen opgericht.

De bruid Monique Arts-v. Oijen wordt a.s. 1 februari 50 jaar tijdens de dames zitting en is dit jaar 40 jaar lid van de schutterij, tevens is zij voorzitster van het feestcomité ’t Propke, lid van de schietcommissie, en bekleed zij de functie van marketentster in de optochten. Verder is Monique ook al vanaf dag 1 lid van spaarkas zonder bestuur (SZB)

De bruidegom Gé Arts is 37 lid van de schutterij, in de optocht mag hij als enigste spreken want hij bekleed de functie commandant waarmee hij al 2 keer de eerste was op het OLS feest, Verder is hij penningmeester bij de Schuttersbond Juliana Noord & Midden limburg en spaarkas zonder bestuur (SZB)

De getuige Ans v.Oijen-Camps  is 12½  lid van de schutterij, zij loopt weliswaar niet geüniformeerd mee maar zeker altijd aanwezig als de schutterij eropuit treed. Ans ook wel de Dagobert Duck genoemd, sprokkelt al jaren de centjes bij elkaar voor de feestavonden en ons jaarlijkse familiedag zij is de penningmeester van ons feestcomité ’t Propke.

De getuige Wim v.Oijen is 14 jaar lid van de schutterij en draagt wanneer wij geüniformeerd erop uittreden ons vaandel met veel trots. Wim zit sinds 2 jaar in het bestuur en heeft een grote bijgedragen geleverd  tot het totstandkoming van ons nieuwe schutterslokaal.

Op zaterdag 7 februari houden wij onze receptie van 19:30 tot 21:00 uur in het cultureel centrum de Haandert te Tegelen die voor deze gelegenheid is omgebouwd is tot een Haandert boerderij. Hierna beginnen wij met een spetterend feest m.m.v. ons eigen boerjoekskapel, DJ Stevie en de Fiësband Pats.

Wij zij ook te volgen via http://www.boereraod.nl/ 

 

Zaterdag 8 november stond ons jaarlijkse St.Martinus feest op het program. Traditioneel gaan we eerst naar de kerk om gezamenlijk met de kinderen de mis te eren van St.Martinus bij te wonen. Dit jaar had onze pastoor Dautzenberg hulp vanuit Afrika, deze kapelaan mocht kijken wie de meeste jeugd van de kerkbanken kreeg. Nou het was zeker onze pastoor niet. Na de mis gingen we trommend naar buiten voor de inspectie, maar dat het al lang niet meer gaat om de inspectie zelf is al te merken aan het feit dat St.Martinus, Pastoor en zelfs onze commandant rechtstreeks naar de marketentsters lopen voor hun borrel.  Nadat we met St.Martinus en de jeugd bij de tros hoop zijn aangekomen kregen ook onze leden een borrel en werd er in een pittige mars te rugwaarts gekeerd  naar ons clublokaal voor de feestavond en de goulaschsoep.  Na de huldiging van onze kampioenen kregen Jan Poulissen en Theo Beurskens een EGS (Europese Gemeenschap de historische Schuttersgilden) onderscheiding uitgereikt. Beide heren kregen deze voor hun buitengewone inzet voor onze vereniging. Na alle officiële gedeeltes kon ons feestcomité het over nemen, voordat zij het groen licht aan de diskjockey gaven werd eerst de wisseltrofee van het Propke zelf uitgereikt.  Aan welke criteria men moet voldoen is bij ons op de redactie nog steeds een raadsel, deze is al eens uitgereikt aan een lid die de meeste keren gevallen is met de fiets, maar ook wie de meeste missers heeft gehad. Dit jaar was het de beurt aan Jeroen Peeters, Jeroen ontving  de wisseltrofee omdat hij de leden altijd van een glas bier voorziet en altijd met een lach op zijn gezicht. Hierna kon dan eindelijk het feest beginnen, om hier een indruk van te krijgen kijk dan maar in onze foto map, want foto’s zeggen meer dan woorden.

 Veel kijk plezier “De Jap” 

Marketentsters pakken gesignaleerd in Maastricht

 Willem Alexander

Zaterdag 30 augustus vierde Maastricht het 200-jarig ons Koningrijk. De Akkermannen waren met de reuze poppen uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn en wat zij al jaren missen binnen hun gelederen hebben wij er nog van over.  Onze voorzitter werd gevraagd of zij twee marketentsters pakken mochten lenen zodat zij beter voor de dag komen bij onze Koning Willem-Alexander. Zo gezegd zo gedaan, wat deze dames van Venlo niet wisten was dat onze Koning een scherp oog heeft voor details, en zag gelijk dat de boorden (kraagjes) van onze marketentsters pakken niet dicht waren en fluisterde dat dan ook gelijk in het oor van Mia Scheurs. 

20140830_170438

 

 

 

 

Zondag 24 augustus het 3de en laatste Bondsfeest van het seizoen 2014. Deze werd georganiseerd door de Bussen Schutten Neer. Iedereen kent nog wel de slogan van het OLS 2009 in Neer, “gear naor Neer” vanaf nu wordt de nieuwe slogan “gear naor Neer, ut regent weer” ja ook deze middag kwam het water weer uit de lucht vallen. Maar of het in Neer nu regent, hagelt of bloedheet is,

 “weer of geen weer, het is altijd gezellig in Neer”.

CIMG2714

 Na de optocht stelde onze schietcommissie de zestallen samen en werd de buks ingeschoten. Onze A-schutters ging het niet zoals gehoopt en kwamen niet verder dan 32 punten.  De B-schutters ging het iets beter maar net niet genoeg, zij behaalde 35 punten. Bij de C-schutters ging het voortreffelijk zij behaalde 36 punten en mochten als enigste van onze 3 zestallen gaan kavelen. Of het aan de lange pauze heeft gelegen of door de regenbuien dat ze te lang binnen moesten blijven is niet te monitoren, in de eerste kavel ronden lukte het ook onze C-team het niet meer om 18 punten te schieten en miste er 3. Dit is zeer jammer maar kon de gezelligheid niet drukken. En dat het gezellig is geweest bleek wel uit het feit dat we een lid op de terugweg hadden die bus ziek werd en het geluk had dat er van die handige plastikzakken aan de stoelen hingen. Bert is dan ook gelijk huiswaarts gegaan nadat we bij ons clublokaal waren aangekomen.   

Zaterdag 9 augustus organiseerde St.Barbara Reuver het 5de onderling schieten. Met 13 leden zijn we afgereisd naar de Reuver, de één op de fiets de ander met de privé taxi, onze André. Het was voor onze Jap lang geleden dat hij undercover aanwezig was op een onderling schieten. Al snel bleek dat er niet veel veranderd was en alle voornemens om al om 16:45 uur de buks in te schieten en klokslag 16:00 uur te beginnen met schieten naar het land van de fabelen kon. Zeg toch eerlijk, alle schutters kunnen toch niet zonder het schutters half uurtje. Met 2 zestallen gingen wij de strijd aan met onze zusterverenigingen, al snel bleek dat onze buks gewoon super stond en ging het voor de meeste schutters dan ook goed. Het begon met een A schutter, hij keek, hij schoot en het bolletje vol in het midden, alleen jammer dat het de verkeerde was. Toen volgde nog een B schutster, zij keek, en ook zij schoot de verkeerde. We gaan nu niet gelijk naar Rob Schouwenberg en Monique Arts wijzen, als het een gelukshark was geweest waren het geen missers J. Gelukkig voor alle schutters die gemist hebben en deze twee dan die een verkeerde schoten is dat Flip Janssen na afloop nog even ging schieten en alles opruimde wat onze schutters hebben laten staan. Hoeveel dat er geweest zijn kunnen jullie in de toekomst of niet bij het nieuws zien, anders lezen jullie het wel in het schuttersblad wat wij gemaakt hebben.

PS. Het was wel een zeer gezellige dag, vooral de leden die bij de Akkermannen zaten, of zaten de Akkermannen bij onze leden. Maakt ook niets uit, dit is gewoon verbroedering.

Zondag 22 juni organiseerde schutterij St.Anthonius Tegelen het 2de schuttersbondsfeest van de Bond Juliana. Sinds lange tijd was de inspectie en het vertrek van de optocht weer eens vanaf het schuttersterrein. Als handicap moest iedereen de streekweg over, men kan niets anders zeggen, een pluim aan hun verkeersbegeleiders. Op alle Bondsfeesten staan wij als vereniging geregeld stil of de stoet is niet vooruit te branden maar nu konden wij gewoon in marstempo de optochtroute lopen. Terug op het schuttersterrein werden de zestallen ingevuld voor de grote buks en de jeugd stond klaar om te beginnen voor het windbuksschieten. Hier had Djanee Elbers de langste adem bij de jeugd en zij schoot zichzelf naar de eerste plaats. Maar Djanee heeft niet alleen een scherp oog, ook in de optocht behaalde zij een 3de prijs beste bordjesdrager in militair uniform. Ja, onze jeugd heeft de toekomst. Na alle nevenwedstrijden en de schietwedstrijden gingen wij dat maar doen waar we goed in zijn, de één zittend achter een glaasje bier en de ander hossend door de tent met een glas bier.

Terug kijkend op het 2de Bondsfeest kunnen we wel zeggen dat onze zustervereniging een super Bondsfeest georganiseert heeft.

CIMG2525.JPGCIMG2554.JPG

Zondag 6 Juli OLS Papenhoven-Grevenbicht, we vertrokken met zijn allen rond half 12 richting het OLS feest en Litax is al lang geen laattax meer. Ook nu was onze bus goed op tijd zodat we in alle rust konden vertrekken. Halverwege de reis werd door onze voorzitter Piet Spoelstra enkele mededelingen gedaan en werden de zes schutters bekend gemaakt. De schutters die het mochten proberen waren Wiel Ambaum, Matje Basten, Wim Ambaum, Martijn Dekkers, Piet Spoelstra en Huub Dorssers.  Maar voordat onze schutters in actie konden komen moest er eerst nog een optocht gelopen worden en het zag  er niet naar uit dat het een droge OLS zou worden, de voorspellingen waren regen, wind en onweer. Dit is gelukkig voor ons en het publiek tijdens de optocht uit gebleven en konden wij ons op ons best presenteren, wat resulteerde in de volgende prijzen. 3de prijs mooiste geheel, Mike Geerlings behaalde een 5de prijs als beste bordjesdrager en Ge Arts 1ste prijs beste commandant militair uniform nieuwe exercitie ongewapend. Tussen de optocht en het schieten werden wij door ons Koningspaar Els & Jan Poulissen getrakteerd  op cupcake’s, hoe ze het klaar gekregen hebben om Jan op zo’n kleine foto af te beelden is bij ons op de redactie nog een raadsel maar Jan stond er toch in zijn geheel op met Els.

CIMG2581.JPG

Na de traktatie en een paar  pilsjes tegen de zenuwen kwamen onze schutters aan de beurt, ook hier ging het super, zij stonden hun mannetje en schoten 36 punten en zaten hiermee in de volgende ronde. Door de regenbuien die er nu wel waren werd door de organisatie besloten om de schietwedstrijden te staken en mogen onze schutters en uiteraard alle leden aanstaande zaterdag 12 juli terug naar Papenhoven-Grevenbicht om in eerste instantie een geweldig feest mee te maken en eventueel naar de top 10 te schieten. Uit ervaring willen we alle schutters even een waarschuwing meegeven, drink niet teveel Alfa want de dag erna voelt men zich zo klein als een Mito en niet vooruit te branden.

Namens de redactie van de Jap wensen wij alle schutters veel succes maar vooral veel plezier.

Zondag 18 mei organiseerde schutterij St.Sebastianus Sevenum het eerste Bondsschuttersfeest van de Bond Juliana. We moesten om 12:15 uur in ons clublokaal café schillings aanwezig zijn want de bus zou op tijd vertrekken. Hoezo op tijd, onze bus is normaal gesproken altijd te laat. Surprise, surprise, de bus was al aanwezig. Onze secretaris Martijn Dekkers loodste iedereen de bus in en we vertrokken richting Sevenum. Normaal stopt de chauffeur rustig bij de drie kronen om daar nog een paar leden op te pikken, was het deze keer wel iets anders. De bus moest vol in de ankers en dan zeggen ze nog wel dat vrouwen twee dingen tegelijk kunnen (multitasking) mooi niet dus, onze vrouwelijke chauffeur was het alweer vergeten dat zij moest stoppen. Maar niet alleen bij ons ging het net goed, ook onze Koning Jan Poulissen was al halverwege naar Sevenum toen hij erachter kwam dat hij zijn pet vergeten was en konden zij dus retour. Al met al zijn we toch allemaal op tijd in Sevenum aangekomen.

Om half twee stelde we ons op voor de inspectie en werd onze nieuwe koningin Els Poulissen voorgesteld aan de vereniging, nou als Jap mag ik gerust stellen, ook dit jaar mag ons Koningspaar gezien worden, oké, onze koningin trekt alle aandacht. (sorry Jan) Na de inspectie begon de optocht en deze ging nagenoeg perfect, de afstanden klopten, de bochten waren redelijk en we zagen er op ons best uit. Alleen jammer dat de jury dit niet gezien heeft, dan maar ons best doen met schieten. De zestallen werden opgezet door onze schietcommissie en de buks kon door de buksmeesters ingeschoten worden. Er werd dus niets aan het toeval overgelaten en onze schutters moesten de rest doen. Daar komen de schutters, eerst de A-klassen, toen de B-klasse en toen de C-klasse. Hier was een kleine communicatie storing, Hardy Mertens begon als eerste schutter in C en onze buksmeester dacht dat het nog een B schutter was. Hardy had drie treffers, alleen in de verkeerde rij. We gaan nu niet gelijk vertellen dat Piet Dekkers de buksmeester was, want wie verwacht nou dat er nog 7 punten staan als alle zes de schutters al geschoten hebben, en als we eerlijk zijn verwachten wij zoiets in de A-klasse en niet in de B-klasse. Na deze blunder lette Piet dus des te beter op waar geschoten moest worden en zo gebeurde het dan ook dat Wim Ambaum onder de buks stond en Piet hem mededeelde dat Wim aan de rechter zijde moest schieten. Nou Wim, Piet bedoelde aan de rechterzijde van de lat en niet bij de buren aan de rechter kant. Maar ja, onze oplettende leden hadden allang met hun scherpe blik geconstateerd dat Wim een streepje voor had, een blauwe nog wel, Wim weet nog niet dat we een witte onderbroek moeten dragen i.v.m. het doorschijnen van onze uniformbroeken. Toch was het een geslaagd Bondsfeest in Sevenum en hebben uiteraard onder het genot van een lekker glaasje Brands nog gezellig na gevierd tot het moment weer aanbrak dat we weer richting huiswaarts keerde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Joomla templates by a4joomla