De Jap 日本語

de japHieronder zijn de berichten te lezen van De Jap; iemand die onze vereniging altijd en overal volgt en hier verslag van uitbrengt. Wie de Jap is, zal altijd wel een raadsel blijven. Mochten jullie het weten, laat het ons dan weten. Maar willen we het eigenlijk wel weten?... 

Veel plezier met het lezen van zijn berichten:

Iedereen kent wel ons feestcommissie ’t Propke, waar zij voor staan en vooral wat zij zoal organiseren voor onze leden en familie. Maar wisten jullie ook dat deze in maart 1992 is opgericht tijdens de jaarvergadering als feestcommissie St.Martinus en 2000 een naamsverandering ondergingen en zich ’t Propke gingen noemen. Al met al zijn zij dus dit jaar al 25 jaar actief voor ons en organiseren zelf of hebben inspraak in bijna alle feesten van onze vereniging. Maar ook uniek te noemen is dat Monique Arts-Oijen v. al 25 jaar hiervan deel uitmaakt en Henk Willemsen 15 jaar. Monique & Henk beide nog zeer actief en de enige nog overgeblevene initiatief nemers voor de oprichting in 1992. Monique zonder pauze en Henk na 10 jaar afwezigheid toch weer terug. Maar zij beide doen het niet alleen en zijn sinds het vorig jaar met 9 leden en daarom feliciteren wij ook iedereen van ’t propke en dat zij nog vele feestje en familie dagen mogen organiseren. Maar toch in het bijzonder feliciteren wij Henk & Monique voor hun 15 & 25 jaar inzet en het geweldige initiatief dat zij voor 25 jaar terug hebben genomen.

 
CIMG3234

Zaterdag 6 januari stond ons eerste activiteit voor het nieuwe jaar op ons programma. S ’middags gingen Piet Spoelstra en Ton Peeters naar de officiële opening van het 200 jarig bestaan van Tegelen en toen zag het er met het weer al niet goed uit. Na diverse Whats Apps, sms’jes en heen en weer gebeld heeft het bestuur ervoor gekozen om deze avond niet door te laten gaan, want we willen ja niet de krant halen omdat half Martinus in de eerste gipsvlucht zit van het nieuwe jaar. Zo werd de nieuwjaarsborrel en winterkoning schieten uitgesteld tot de dag erna, was dus gelukkig niet lang wachten. Vanaf 15:00 uur waren de leden, familie, kennissen en ieder die ons een warm hart toedraagt van harte welkom en het werd dan ook gezellig druk.

 

CIMG3247

 Rond de klok van half 5 begon de loting en kon begonnen worden aan het winterkoning schieten. Hier heeft Piet Dekkers een ingenieus systeem voor ontwikkeld om het schieten spannend te maken. Men diende eerst de buitenring eraf te schieten en het was Els Poulissen die deze ring eraf schoot, hierna ging men verder op de binnenring die nu tevoorschijn was gekomen en hier was het Piet Dekkers die het lukte om de vogel eraf te schieten en zich nu Winterkoning Seizoen 2016-2017 mag noemen.

  

Al met al mogen we zeggen dat het zeer ouderwets gezellig was en ons bestuur hun best gedaan hebben en zeker een wijze beslissing hebben genomen om dit naar de zondag te verplaatsen.

Zaterdag 19 november jl. zijn de Sint en zijn Pieten ons op komen zoeken in ons schutterslokaal.

Alle kinderen en kleinkinderen van onze vereniging en de Holtmühler Blaoskapel werden om 14:30 uur verwacht. Naarmate de spanning steeg onder de kinderen kwam rond de klok van 15:00 uur de Sint en zijn Pieten binnen. De Sint begroete alle kinderen en uiteraard ook de pappa’s, mamma’s, opa’s en oma’s en er werd uit volle borst door iedereen diverse sinterklaas liedjes gezongen. Na deze indrukwekkende intro was het de beurt aan de kinderen en zijn mochten om beurt bij Sinterklaas komen. En wie nu denkt dat de Sint niet alles weet, nou die zit dus goed fout. Ook dit jaar had de Sint zijn grote boek bij zich wie er lief of stout was geweest, bij de kinderen had de Sint bij stout alleen maar lege bladzijdes en kregen allen een handvol pepernoten en zoetigheid.

0002

Nadat alle kinderen aan de beurt waren geweest vond de Sint dat de heren die zoals altijd vast gekluisterd staan aan de bar maar eens naar voren moesten komen en ook eens een liedje voor de Sint moesten zingen, na enig aandringen van de Pieten en het laten zien van de roe gingen de heren uiteindelijk overstag. Maar ook de Dames kwamen er niet onderuit en ook zij moesten zingen voor de Sint. Wat uiteindelijk het beste klonk laten we maar open.  Ter afsluiting kregen alle kinderen nog een zak snoep en mochten ze nog even bij Sinterklaas op de schoot voor een foto, zelfs de twee grootste kinderen van onze vereniging Huub Dorssers en Wim Ambaum mochten bij de Sint op de schoot.  Hierna moest de Sint en zijn zwarte Pieten verder maar beloofde ons dat zij het volgend jaar zeker weer terug komen.

15134602 1886281041604612 6525311465009456441 n

Zaterdag 5 november stond ons jaarlijkse feestavond en het St.Martinus feest op ons programma.

Om 17:00 uur kwamen we met zijn allen bijeen in ons clublokaal café Schillings oftewel in de oude volksmond café Coba. Misschien zijn er nog mensen die exact weten hoelang onze vereniging hier al gehuisvestigd is, naar mijn bescheidenmening moet dit al meer dan 100 jaar zijn. Indien iemand dit weet mail ons dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voordat wij konden beginnen met onze feestavond gingen wij eerst naar de Martinus kerk waarna wij St.Martinus naar de troshoop begeleide. Hierna gingen wij terug naar ons clublokaal waar een grote ketel soep voor ons klaar stond, uiteraard ook dit jaar weer verzorgd door onze eigen Sjakkie. Rond 20:00 uur werden eerst de kampioenen van de grote buks en van de wintercompetitie gehuldigd. Toen dit gebeurt was werden drie leden van ons Tamboer korps gehuldigd, Martijn Dekkers, Paul Gerards en Leon Gerards zij zijn alle 3 al 30 jaar lid van onze Tamboers korps en kregen hiervoor dan ook het gouden Tamboers speldtje opgestoken voor hun verdiensten, en zullen zeker de trom nog lang niet aan de nagel hangen. Hierna werd Ans V,Oijen-Camps onderscheiden met het Martinus speldje in Brons, Ans heeft deze ontvangen omdat zij gestopt is bij ons Feestcomité ’t Propke. Zoals elk jaar word op deze avond door ’t feestcomité ’t Propke een wisseltrofee uitgereikt aan een bepaald lid. De criteria die zij hiervoor hanteren lopen ver uiteen, van het geregeld vallen en weer opstaan tot zich uitzonderlijk inzetten voor onze vereniging.

Jan Poulissen

 

  

 

Dit jaar kreeg Jan Poulissen de wissel trofee uitgereikt voor zijn bijzondere inzet van ons oud papier en kranten. Jan ontving een kranten beker die hij uiteraard mag houden en een voedselpakket met worst, zult, balkenbrij, brood en 3 eieren. Volgens mij zodat Jan dan niet meer naar huis hoeft om te eten maar gewoon door kan werken, schilt anders weer een paar kilo.

 

 Hierna werden onze 3 jubilarissen gehuldigd zij vertegenwoordigde samen 180 jaar lid manschap. Ja, jullie lezen het goed. Op de foto van rechts naar links, Martin Basten 50 jaar lid, Toon v. Dijk 60 jaar lid en Thei v.Oijen 70 jaar lid, zij zijn samen bij elkaar opgeteld 180 jaar lid van Broederschap St.Martinus.  En dan te bedenken dat onze vereniging op 11 november 2016 pas 170 jaar bestaat is dit toch wel een mijlpaal in ons toch jonge bestaan van onze vereniging. Vanuit de Schuttersbond Juliana waren aanwezig, Dhr. Jos Jacobs en Mevr. Ria Huskens zij onderscheidde onze jubilarissen met de versierselen van de OLS Federatie. Tevens werd Martin Basten onderscheiden met de Ridder Orde van de Heilige Sebastian in Europa in Brons voor zijn inzet binnen onze vereniging.

Jubilarissen

Na al deze toch bijzondere onderscheidingen kon het echte feest los barsten en nam DJ Remco het over.

Voor een impressie van onze feestavond klik (hier) 

Afgelopen zaterdag 29 okt. hadden wij onze najaarsvergadering, de opkomst was zoals altijd minimaal. Diverse afmeldingen, dit is best wel jammer te noemen omdat de besluitvormingen en onze doelstellingen voor de toekomst alle leden aangaan en dit zeker niet alleen door ons bestuur gedragen kan worden. Al doet ons bestuur nog zo hun best, als ze geen terugkoppeling krijgen van de leden, varen ook zij blind. Na de vergadering werden wij getrakteerd op soep die door Henk Willemsen zijn zuster was gemaakt en gesponsord. Deze is goed aangekomen en smaakte heerlijk. Tevens stond er voor de avond de wintercompetitie met de windbuks op het program, alweer de derde op een rij. Hier namen in totaal 14 leden aan deel, en 5 leden voor de eerste keer.

IMG 0963Er werd met twee buksen geschoten de oude & de nieuwe buks. Hier viel al gelijk op dat de voorkeur voor de oude c.q. nieuwe buks verdeeld lag onder de leden wat de pret niet kon drukken. Met beide buksen diende men 3 grote en 3 kleine bolletjes te raken en vervolgens werd er op de kaart geschoten. Voor onze Jap was dit de eerste keer dat hij hieraan deelnam en hij was best wel enthousiast maar miste eigenlijk wel onze buksmeester. Nu moest je alles zelf doen, en als je dit niet gewend bent en het  gaatje waar het kogeltje in moest een factor 20 kleiner is, was dit best wel een handicap. Na afloop werden de gegevens door de schietcommissie bij elkaar opgeteld, afgetrokken, vermenigvuldigd en uiteindelijk weer gedeeld om zo in elke klasse tot een winnaar te komen. In de A-Klasse behaalde Matje Basten de derde plaats, Jeu Schreurs de tweede en Eveline Willems-Dekkers de eerste. In de B-Klasse behaalde Jeroen Peeters de derde, Thea Basten de tweede, en Ton Peeters de eerste. In de C-klasse was het Bruno Kaszynski die hier de derde plaats behaalde, John Tönnessen en Gé Arts behaalde samen een gedeelde eerste plaats. De algehele dag winnaar was een dame, Eveline Willems-Dekkers behaalde met haar 106 punten deze titel.

IMG 0974

 

 

 

Als Jap, terugkijkend op deze avond, moet ik toegeven dat dit een ouderwetse gezellige avond was met nieuwe activiteiten en gelukkig ook oude gewoontes. Monique liep zo snel of traag, dat haar schoenen het niet meer bij konden houden en zij uiteindelijk thuis op de sokken aankwam. 

 

 

 

 

 

Zaterdag 24 september werd aan ons en onze zustervereniging St.Anthonius het nieuwe stichtingsbestuur voorgesteld. Zij hadden ook geen betere dag kunnen uitpikken als deze, want het was namelijk ook de nationale burendag. Om 15:00 uur begon deze middag met een gemengde 4-tallen wedstrijd. Ja wij schieten altijd al gemengd maar deze keer werden de beide verenigingen onder elkaar gemengd en men mag wel zeggen dat dit zeer succesvol was. Iedereen diende 2 rondes met de buks van St.Anthonius te schieten en 2 rondes met onze eigen buks. Nou ik kan jullie wel zeggen, al komen beide buksen van dezelfde leverancier waren ze  toch verschillend. Nadat iedereen zijn of haar punten geschoten hadden moest er nog gekaveld worden voor de 2de en 3de plaats. We kunnen beter zeggen dat iedereen buiten het dreamteam Petra en Bas Sanders, Huup Dorssers en Gé Arts moest kavelen. Dit dreamteam lukte het om geen missers te hebben en hiermee de eerste plaats met vlag en wimpel behaalde.  

CIMG3165

Rond de klok van 19:00 uur was het moment aangebroken om het stichtingsbestuur aan de leden van beide verenigingen voor te stellen. De nieuwe voorzitter is  Jos Jacobs lid van St.Jan Grubbenvorst en ook Bondsbestuurder van de Bond Juliana. Vanuit St.Anthonius zitten Frans Aarts secretaris, Mia Faasen coördinator en Hans Breit in de stichting. Vanuit St.Martinus zitten Eveline Willems-Dekkers penningmeester, Ton Peeters coördinator, en Piet Spoelstra in de stichting. Jos jacobs nam even het woord en stelde hun plannen voor de toekomst voor en deelde iedereen mede dat dit bestuur  een open policy hanteert en iedereen met vragen of inzage ten allen bij dit bestuur terecht kan. Hier werd dan ook gelijk gebruik van gemaakt, Twan Poulissen (Pimmetje) stelde geen vraag maar stelde voor om deze dag jaarlijks als vast punt op onze agenda’s te zetten en kreeg hiermee veel bijval van iedereen. Zo zie je maar, dat iedereen wel eens iets zinnigs kan mededelen als je ze maar de kans geeft. Na het voorstellen van het stichtingsbestuur en de mooie woorden van onze Twan was het de beurt aan Pascal Willems. Pascal zorgde voor de innerlijke mens en barbecuede voor ons het ene stukje vlees na het andere.

Wij kunnen met zijn allen terug kijken op een zeer gezellige dag die wij met zijn allen nog tot in de late uurtjes hebben gevierd. Kijk ook eens onze map foto's, daar staan alle foto's die deze dag gemaakt zijn.

Zaterdag 11 april kon er weer gestreden worden om de Koningstitel. Maar eerst gingen wij traditie getrouw onze nog regerende Koning Jan Poulissen thuis ophalen. Eenmaal daar aangekomen en na de inspectie door onze Koning viel het oog op onze marketentsters. Zij zorgen normaal ervoor dat de schutters juist gekleed zijn alle knopen dicht hebben en alles recht zit. Deze taak nemen ze dan ook zeer serieus, maar of het aan de druk ligt of de lange winter stop zijn we hier op de redactie nog niet achter. Zijzelf waren niet geheel conform de regels gekleed, alle dames waren vergeten om hun eigen boorden van hun jas vast te maken en deze waren in de winter stop echt niet gekrompen. Na de inspectie werden we door onze Koning Jan Poulissen  uitgenodigd voor een drankje en een hapje waar wij uiteraard gretig gebruikt van maakte. Rond de klok van 15:00 uur voegde wij ons bij onze zustervereniging St.Anthonius Tegelen  om samen met hun door de Tegelse straten naar ons schuttersterrein te marcheren. Eenmaal  aangekomen werden alle Koningen van hun zilver ontdaan en werden de nieuwe leden onder het vaandel geïnstalleerd. Bij ons was het dit jaar Jeroen Peeters die onder het vaandel mocht, apetrots in zijn uniform liet Jeroen deze  ceremonie over zich heen komen. Tijdens de rustpauze was er een optreden van onze Duitse gasten muziekvereniging Freiweg. Na deze muzikale intermezzo gingen de schutters zich opmaken voor de strijd der titanen en de eer, wie wordt Koning 2015. Na 4 rondes begon de vogel zich eindelijk te bewegen en gingen alle ogen naar boven, werd het een Keizer of toch weer een Koning, enkele schoten later was het Rob Schouwenberg die de vogel omlaag wist te schieten en hij nu onze Koning voor het seizoen 2015 is. Dit is voor Rob zijn tweede Koningstitel, in 2002 was het hem al gelukt en net als toen heeft Rob ook nu een koningin naast zijn zijde. Zijn vriendin Eveline Zwart heeft al te kennen gegeven, al maanden eerder dan dat er ook maar één schot gevallen is op deze vogel dat zij onze vereniging gaat verrijken en samen met Rob als Koningspaar gaat lopen tijdens de Bondsfeesten en het OLS-feest. Nadat onze voorzitter Piet Spoelstra onze nieuwe Koning het zilver omgedaan had kon eindelijk het feest beginnen. Na diverse diskjockeys in de vergane jaren versleten te hebben was het onze eigen lid Wiel Ambaum die zich achter de tafel verschuilde en voor ons diverse verzoekplaatjes draaide. Moeten wel toegeven dat we dit jaar de muziek beter verstonden dan de gespreken aan het buffet, ga zo door Wiel. Ook bij onze zustervereniging St.Anthonius werd volop de Koningsbal gevierd met Polonaise en dans en dwarrelde diverse leden van St.Anthonius, St.Martinus en de Duitse gasten heen en weer tussen de beide feesten waardoor het Koningschieten 2015 in Tegelen een speciaal tintje heeft gekregen van verbroedering en gingen beide feesten tot in de late uurtjes door.

Familie dag Broederschap St.Martinus Tegelen

 

Zaterdag 10 sept. 2de zaterdag van september stond het jaarlijkse  Family  dag weer op de agenda. Niemand wist wat ons feestcomité ’t  Propke  zich nu weer hadden bedacht, het enigste wat zij ons mededeelde was  dat het gehele program op ons eigen schuttersterrein zou plaats vinden.  Om 15:00 uur begon het program en moest iedereen aanwezig zijn.  Allereerst werden wij getrakteerd op koffie en cake. (nee, geen  spacecake) En eindelijk werkte de leeftijd eens voor sommige leden in  hun voordeel. Zij werden bedient door Ton Peeters, dat noem ik nu eens  echte services.

 

Rond 16:00 uur werden de groepen bekend gemaakt en medegedeeld wat we gingen doen, het werd boeren golf. Achter ons schutterslokaal was een pacour opgebouwd voor het golfen en hier merkte je gelijk dat het aan fantasie bij ’t Propke totaal niet ontbreekt. Alleen bij de punten verdeling hadden wij toch even een puntje, want bij Joule de Boule hadden zij het niet in de gaten dat alle groepen exact dezelfde punten zouden ontvangen. Dit werd uiteraard snel gecorrigeerd en iedereen kon zijn of haar spel voortzetten. Nadat alle groepen gereed waren trokken de leden van ’t Propke zich terug met rekenmachine, telraam en kladblok om alle punten bij elkaar te tellen weer de delen en uiteindelijk weer te vermenigvuldigen om tot een winnaar te komen. De uiteindelijke winnaars waren Nanette Ramaekers, Ine Schreurs, Wim v.Oijen, Sjuul jacobs en Gé Arts. Dat zij gewonnen hadden lag niet zozeer aan de heren maar overduidelijk bij de twee dames. En zij hadden ook het voordeel dat de jeugd apart beoordeeld werden want dan hadden ze geen schijn van kans gehad.

 

groeps foto

  

Na de prijs uitreiking werd door Jos & Marlies Beurskens en Gé & Monique Arts een wandkast t.b.v. de overledenen leden aangeboden aan de vereniging. Hierna kon dan eindelijk begonnen worden aan dat waar we eigenlijk voor gekomen waren, lekker eten en daarna feesten. Dit jaar konden wij ons tegoed doen aan chinees eten en dit viel bij iedereen goed in de smaak want er was nog geen rijstkorrel over. Voor de jeugd was er frikadel met of zonder broodje en ook zij wisten hier raad mee.

 Al met al mogen we met zijn allen terug kijken op een super familie dag en een gezellige feestavond die tot in de late uurtjes doorging. Hoe iedereen thuis is gekomen met vallen en opstaan, zigzaggend of iets anders wordt zeker nog vervolgd want de Jap is back in Town.

 Boereraod Gangmakers 2015 Tegelen op de Hei

Boerebroedspaar Oehleskrant

Zaterdag 24 januari j.l. zijn het bruidspaar Gé & Monique Arts v.Oijen met hun getuige Wim & Ans v.Oijen-Camps uitgekomen in de Haandertboederij om als gangmakers te fungeren bij de Boeren van Hei.

VV de Boereraod is –om een Duits woord te gebruiken- een echte 'Traditionsverein'. en is op 25 januari 1955 in Tegelen opgericht.

De bruid Monique Arts-v. Oijen wordt a.s. 1 februari 50 jaar tijdens de dames zitting en is dit jaar 40 jaar lid van de schutterij, tevens is zij voorzitster van het feestcomité ’t Propke, lid van de schietcommissie, en bekleed zij de functie van marketentster in de optochten. Verder is Monique ook al vanaf dag 1 lid van spaarkas zonder bestuur (SZB)

De bruidegom Gé Arts is 37 lid van de schutterij, in de optocht mag hij als enigste spreken want hij bekleed de functie commandant waarmee hij al 2 keer de eerste was op het OLS feest, Verder is hij penningmeester bij de Schuttersbond Juliana Noord & Midden limburg en spaarkas zonder bestuur (SZB)

De getuige Ans v.Oijen-Camps  is 12½  lid van de schutterij, zij loopt weliswaar niet geüniformeerd mee maar zeker altijd aanwezig als de schutterij eropuit treed. Ans ook wel de Dagobert Duck genoemd, sprokkelt al jaren de centjes bij elkaar voor de feestavonden en ons jaarlijkse familiedag zij is de penningmeester van ons feestcomité ’t Propke.

De getuige Wim v.Oijen is 14 jaar lid van de schutterij en draagt wanneer wij geüniformeerd erop uittreden ons vaandel met veel trots. Wim zit sinds 2 jaar in het bestuur en heeft een grote bijgedragen geleverd  tot het totstandkoming van ons nieuwe schutterslokaal.

Op zaterdag 7 februari houden wij onze receptie van 19:30 tot 21:00 uur in het cultureel centrum de Haandert te Tegelen die voor deze gelegenheid is omgebouwd is tot een Haandert boerderij. Hierna beginnen wij met een spetterend feest m.m.v. ons eigen boerjoekskapel, DJ Stevie en de Fiësband Pats.

Wij zij ook te volgen via http://www.boereraod.nl/ 

 

Joomla templates by a4joomla