De Jap 日本語

de japHieronder zijn de berichten te lezen van De Jap; iemand die onze vereniging altijd en overal volgt en hier verslag van uitbrengt. Wie de Jap is, zal altijd wel een raadsel blijven. Mochten jullie het weten, laat het ons dan weten. Maar willen we het eigenlijk wel weten?... 

Veel plezier met het lezen van zijn berichten:

Afgelopen zaterdag 28 april, het einde van het Bavaria tijdperk. Vanaf morgen 1 mei stroomt er Lindeboom door onze leidingen. Dit was voor sommige leden van ons een reden om naar het schutterslokaal te komen om hier voor de laatste maal te proosten een traantje weg te pikken en af te sluiten met Bavaria waar wij vele hoogtepunten mee beleefd hebben, denk hier vooral aan de feestjes in ons schutterslokaal, maar sommige van ons ook een paar lastige momentjes kennen. Vooral de katers en de wankelende fietsen richting huiswaarts. Maar geen zorgen uit eigen ervaring weet ik dat dit ook allemaal kan met Lindeboom.

 

maandagochtend

Zaterdag 7 april vond het jaarlijkse koningsschieten plaats van Broederschap St.Martinus Tegelen. Na eerst de nog regerende Koning Nanette Ramaekers te hebben afgehaald en een korte rondgang met een korte tussenstop bij café de Witte gingen wij gezamenlijk met onze zustervereniging St.Anthonius Tegelen naar ons schietterrein. Aldaar aangekomen werd begonnen met eerst een tweetal nieuwe leden Joëlle v.Lier & Tymen Dorssers onder het vaandel te installeren. Hierna werd onze nog regerende Koning van het zilver ontdaan. Hierna ontbrande de strijd om het nieuwe koningschap, bij het lossen van de 91ste  schot kwam de vogel naar beneden en was het Wim Ambaum die de nieuwe koning was en ons in het schuttersseizoen 2018 als koning voorgaat voor Wim is dit de eerste keer in zijn schuttersloopbaan.

Hierna volgde nog een gezellige avond in ons schutterslokaal.

Koning Wim Ambaum

Maandag 12 februari liep Broederschap St.Martinus sinds jaren weer mee in de Tegelse optocht. Vroeger begeleide de schutterij de prinsenwagen van de Oeles en dit is nog ver voor de tijd van de Jap geweest. Dus sinds vele jaren weer terug van weg geweest en nu niet als begeleiding van de prinsenwagen van de Oeles, maar we liepen voorop bij V.v. De Kaetelaers om onze eigen jeugd Vors Lucifer Mike Geerlings te begeleiden. In een zeer korte tijd werd dit een idee geboren en gerealiseerd. Dennis Ramaekers zorgde voor de wagen en aanhanger en pimpte deze geheel om voor de optocht met een eigen confetti blazer en Eveline Zwart pimpte de jassen. De dag begon met schminken en gebakken eieren met spek. Nadat iedereen de buik vol had en waren geschminkt gingen we met zijn allen naar de opstel plaats waar we welkom werden geheten door Mike. Ook hier kunnen we terug kijken op een geweldige dag van verbroedering en plezier. Dat dit niet de laatste optocht zal zijn bleek wel uit het enthousiasme van alle deelnemers.

OPtocht 2018

Zondag 14 januari kwam de droom uit voor onze vaste reserve bordjesdrager Mike Geerlings. Even een terugblik van Mike voor diegene die Mike nog niet kennen. Mike is de kleinzoon van Theo Beurskens en net als zijn opa als hij iets doet gaat hij er de volle 100% voor. Mike liep voor het eerst mee tijdens het Bondsschuttersfeest bij St.Urbanus Belfeld op zondag 26 mei 2013 en behaalde hier al gelijk een 2de prijs. Maar ook tijdens het OLS in 2014 stond Mike zijn mannetje en hij behaald daar de 5de prijs. Nu mag Mike als jeugdduivel voorop gaan in het duivelsriek en jeugdkar op Steyl gaan trekken. Dat Mike niets aan het toeval overlaat en er ook voor zorgt dat iedereen het ook maar te weten komt is hijzelf de posters aan het ophangen in heel Tegelen en Steyl. Dat dit een succes was bleek wel uit het feit dat tijdens de receptie op zondag 21 januari waar ook een delegatie van de schutterij bij aanwezig was veel jeugdcommissies aanwezig waren. Zo waren er, De Kwas, de Wortelepin, de Oeles, Boereraod, Beerpiep, jocus en nog vele meer.  Zo zie je maar dat de jeugd de toekomst heeft en zij niet in hun hokje blijven zitten en duidelijk hun grenzen verleggen.

Mike Geerlings Jeugd Vors Lucifer 2018

Zaterdag 04 nov. vierde wij onze St.Martinus feest en werden onze jubilarrisen in het zonnetje gezet. Om 17:00 uur werden allen geüniformeerde leden in ons clublokaal verwacht. Rond 17:15 uur stelde wij ons op en gingen onder luid tromgeroffel richting de Martinus kerk.  Eenmaal binnen stelde wij ons met zijn allen voor het altaar op en zegende pastoor Fr. Marc Louie M. Calo het vaandel en onze uniformen. Na deze ceremonie en de St.Maartens mis met de jeugd gingen we naar buiten voor de inspectie en begeleide wij St.Maarten naar de troshoop waar wij een erehaag vormden voordat het vuur ontstoken werd. Rond 20:00 uur begon het officiële gedeelte en stroomde de gasten voor onze jubilarissen langzaam aan binnen en vanuit de Schuttersbond Juliana waren Jos Jacobs en Gé Arts aanwezig om deze jubilarissen te onderscheiden vanuit de OLS federatie. Onze voorzitter reikte eerst de medailles voor de winderkampioenen 2016 -2017 uit en had ook nog diverse Martinus speldjes. Dennis van Huenen en Monique Arts kregen beide de Bronzen Martinus en Adré Schouwenberg de zilveren voor hun inzet binnen onze vereniging. Toen was het de beurt aan onze jubilarissen, in totaal 212 ½  jaar. Mandy Gerards 12 ½ , Ton Peeters, Rob Schouwenberg, Flip Janssen en Mien Spoelstra 25 jaar, John Tönnessen 40 jaar en Jan Poulissen 60 jaar.

DSC 0340Allen van harte gefeliciteerd. Ook ons feest comité ’t Propke reikt elk jaar de wisseltrofee uit aan leden die of iets totaal geks gedaan hebben, of moeite met fietsen hebben. Dit jaar zochten zij het intern en hun keuze was gevallen op het lache bekje Monique Arts voor haar 25 jarige inzet binnen ’t Propke. Zij ontving een unieke broche die nog nooit eerder is uitgereikt en een echte voorzittershamer met de logo van ’t Propke. En dat zij trots was kon iedereen wel merken deze avond en zijzelf vond het dan ook de mooiste onderscheiding die zij ooit heeft ontvangen. Na deze onderscheiding van ’t Propke konden de leden hiervan gewoon weer aan hun werk want zij organiseren immers onze feesten en ook deze. Het licht werd gedoofd, de muziek ging aan en langzaam kwam het feest op gang. De eerste artiest kwam helemaal uit Tirol aan gereisd voor ons en het was niemand minder dan Andreas Wieß, Na het tweede schlagersliedje zat de stemming er al vol in en onze eerste polonaise was een feit. Na diverse Duitse schlagers en zugabe’s was het de beurt aan onze eigen lokale artiesten. Het was niemand minder dan Sandra en Marco die voor ons kwamen optreden en het dak ging er dan ook vanaf. Al met al kunnen we terug kijken naar een zeer geslaagde feestavond en danken dan ook alle leden van ’t Propke voor deze avond die door ging tot in de late uurtjes.

Hallo lieve kinderen, beste ouders en familie van broederschap St. Martinus;

Het is alweer een poos geleden, maar over enkele weken is het weer zover, het st. Nicolaasfeest.
De luisterpieten zijn al met de eerste boot onderweg, pakjes worden weer klaargemaakt voor verzending en met de pakjesboot naar Nederland gestuurd.
Mijn hoofdpiet heeft gisteren de agenda met mij doorgenomen. En ik ontdekte dat er een grote fout in stond, er stond namelijk geen bezoek gepland aan jullie schutterij St. Martinus. Na wat zoeken heb ik nog een gaatje voor jullie gevonden in mijn agenda.
Want bij jullie op visite komen is altijd een groot, gezellig feest voor ons, wat de Pieten en  ik zeker niet wil missen.
Alle kinderen tot 12 jaar kunnen tot en met zaterdagavond 18 november worden aangemeld.
Tevens hebben we een plannetje bedacht dat jullie kinderen op deze zaterdagavond ook je schoen mogen komen zetten. Je krijgt hem op 26 november weer terug, het mag dus ook een oude of zomerschoen van jullie zijn.
Dus op zondag 26 november s' middags vanaf 14:00 uur zijn jullie kinderen met ouders en/ of familie, van harte welkom in jullie Martinus home. 
 
Mijn Pieten en ik zullen ook komen, misschien ietsje later, maar dan kunnen jullie ondertussen nog een mooi plaatje voor mij kleuren. Hiermee kunnen mijn Pieten de wand van onze boot behangen, zodat alle Pieten en ik de mooie kunstwerkjes kunnen bewonderen op de terugweg naar Spanje.
Ik zou zeggen vergeten jullie vooral  niet je aan te melden, je schoentje af te geven( ben je verhindert laat dit dan door pappa of mamma doen) en op zondagmiddag om 14:00 te uur te komen,
 
Tot ziens en heel veel groeten van Sinterklaas en alle zwarte Pieten, 
 
sinterklaas

Het weekend van 1 t/m 3 sept. in het kader van Tegelen 200 jaar bij Nederland, is op vrijdag 1 sept. het weekend officieel geopend door onze burgervader Dhr. Antoin Scholten en Generaal Majoor L.Noordzij de Garde Fuseliers. De Frei-Husaren von Glasenapp verzorgde de saluutschoten. Na deze officiële opening vond er het burgerkoning schieten plaats waaraan de sponsoren, bestuursleden van de Gemeente Venlo en Netttal, alsmede alle genodigde gasten aan mochten deelnemen. Na diverse rondes op de vogel geschoten te hebben is het uiteindelijk bij het 81ste schot mevr. José v.d. Hoek die de vogel omlaag schoot en hiermee burgerkoning 2017 werd. 

DSC 0483

Zaterdag 2 sept. begeleide wij de De Frei-Husaren von Glasenapp naar kasteel de Holtmühle waar zij om 15.00 uur het gevecht naspeelde “Die Schlacht um Schloss Holtmühle”. Als Jap moet ik toegeven dat dit zeer bijzonder was mede door de tekst en uitleg die erbij gegeven werd. Hierna gingen we met zijn allen naar het binnenplein van Château Holtmühle waar afgesloten werd met een appél en kruidenbitter. Eenmaal terug op ons schuttersplak was er een drietallen wedstrijd waar iedereen aan kon deelnemen en er kon gefeest worden tot in de late uurtjes. Het was wel jammer dat diverse leden en bestuurders hun uniform uitgedaan hadden terwijl er nog ceremoniële activiteiten plaatsvonden en onze vereniging ongeïnformeerd vertegenwoordigde.

eSC 0024

 Zondag 3 sept. de afsluiting van het feestweekend en als laatste stond het jeugdwindbuksschieten op het program. Hier hebben zo’n 20 kinderen aan deelgenomen en onder toeziend oog en begeleiding van onze buksmeesters heeft de jeugd mogen proeven wat het is om te mogen schieten. Aan de reacties en het enthousiasme van de jeugd mogen we stellen dat het een succes was.

jeugd

 

Afgelopen zaterdag is het winterschieten 2017 – 2018 van start gegaan.

Het was gezellig druk. Maar liefst 18 schutters hadden de weg naar het schutterslokaal weten te vinden.

De kampioen van het seizoen 2015-2016, Wim Ambaum, gaf meteen zijn visitekaartje af met een loepzuivere 50-punter. Zie de foto.

Eerste keer 50 door Wim Ambaum 2017 10 07

Hiermee heeft Wim een primeur. Het is de eerste 50-punter die wordt geschoten nadat we op 7,5 meter zijn gaan schieten bij de ingang van het vorige seizoen 2016-2017.

Toch werd Wim met die mooie prestatie geen winnaar, want het was Eveline Willems die met een totaalscore van 109 punten (van de maximaal te halen 112 punten) de eerste dagwinnaar werd van het nieuwe seizoen.

Wim bleef hangen op 108 punten. Zie bijgevoegde lijst.

In de B-klasse werden Jan Poulissen en Piet Spoelstra ex aequo de eerste dagwinnaars met 98 punten en in de C-klasse werd Pascal Willems de eerste dagwinnaar met 101 punten.

Vrijdag 25 augustus organiseerde de leden van ’t Propke een feestavond voor hunzelf ter gelegenheid van hun 25-jarig bestaan en zouden hiermee ook om hun teambuilding te bevorderen. Als Jap kan ik jullie mededelen dat dit team een Zwitser uurwerk is en iedereen weet wat van hun verwacht werd, dat zij allen feetjes kunnen organiseren dat weten wij allemaal want wij hebben al hele mooie feestjes van hun gehad en zeer zeker ook nog heel veel krijgen. Volgens mij mag ik als Jap dan ook namens alle leden iedereen van ’t Propke feliciteren en hun voor de toekomst veel succes wensen en dat zij nog vele jaren onze feesten willen organiseren.

propkes daag

Joomla templates by a4joomla