De Jap 日本語

de japHieronder zijn de berichten te lezen van De Jap; iemand die onze vereniging altijd en overal volgt en hier verslag van uitbrengt. Wie de Jap is, zal altijd wel een raadsel blijven. Mochten jullie het weten, laat het ons dan weten. Maar willen we het eigenlijk wel weten?... 

Veel plezier met het lezen van zijn berichten:

Zaterdag 15 april j.l. organiseerde de leden van ’t Propke ons jaarlijkse paasdinch. Iedereen werd verzocht om 16:00 uur op ons schuttersterrein aanwezig te zijn en hier werd dan ook in grote getale gehoor aan gegeven. Zelfs de paashaas was aanwezig en heeft diverse eieren voor de jeugd verstopt en één speciaal ei, het gouden ei. Imke Dekkers was de gelukkige die het gouden ei vond en mocht deze inruilen voor een tegoedbon van Intertoys. Na het eieren zoeken gingen we met zijn allen aan tafel en konden we ons tegoed doen aan de paasdinch. De leden van ’t propke hadden voor ons allen een geweldige dag bezorgt en er was voor iedereen wel een activiteit waar  men aan deel kon nemen. De F1 fans konden naar de kwalificatie van Max Verstappen kijken. Voor de jeugd was er een spring kussen en er was een heuse toeptafel. Terug kijkend op de dag kunnen we niet meer doen dan de leden van ’t Propke danken voor hun inzet en deze geweldige dag.

Kijk in de map foto’s of klik hier http://www.broederschap-st-martinus.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=2&Itemid=467 voor onze foto reportage.

jeugd paashaas

 

Zaterdag 8 april organiseerde St.Urbanus te Belfeld het eerste 6-tallen schieten voor het seizoen 2017. Met in ons achterhoofd de resultaten van de wintercompetitie en onze eerste oefenavond met de grote buks afgelopen zaterdag 1 april gingen we met volle moed en hoog gemotiveerd onder de buks. We waren met genoeg leden om een in de A, B en C-tal mee te mogen schieten. Het weer was ons goed gezind en met schieten ging het even niet zoals we gehoopt hadden maar de A had een 3de prijs en de C een 2de prijs.

Afgelopen twee weken zijn diverse leden van ons in de weer geweest om ons schuttersterrein in paraatheid te brengen voor het schietseizoen en uiteraard voor ons Koningschieten 22 april aanstaande. Zo werd het pad schoon geblazen, beton gestort en diverse klussen die de winter over zijn blijven liggen gedaan. Iedereen had zo zijn eigen taak, de één verdeelde de taken en hield een oogje in het zeil (zie foto 1), weer een andere zorgde dat de betonmolen en de schietmast niet omviel (zie foto 2& 3). Over dat omvallen van de betonmolen komen we nog wel terug in ons schuttersblaadje van mei. En dan waren er gelukkig nog de doeners om toch nog alles gereed te krijgen(zie foto 1).

Foto 1

Preventief onderhoud 2

Foto 2

Preventief onderhoud 3

Foto 3

Preventief onderhoud 1

Na een spannende wintercompitie zijn afgelopen zaterdag de kampioenen bekend geworden in de diverse klasse. In de C-klasse was de beste Bruno Kaszijnski met 193 punten, in de B-klasse Martijn Dekkers met 200 punten en in de A-klasse was het Herman Marx met 193 punten. Martijn heeft het maximaal te behalen punten totaal wat er geschoten kon worden behaald en staat hiermee dan ook met vlag en wimpel bovenaan, en is hiermee algeheel winterkampioen 2016 – 2017.

IMG 1380

IMG 1382

Iedereen kent wel ons feestcommissie ’t Propke, waar zij voor staan en vooral wat zij zoal organiseren voor onze leden en familie. Maar wisten jullie ook dat deze in maart 1992 is opgericht tijdens de jaarvergadering als feestcommissie St.Martinus en 2000 een naamsverandering ondergingen en zich ’t Propke gingen noemen. Al met al zijn zij dus dit jaar al 25 jaar actief voor ons en organiseren zelf of hebben inspraak in bijna alle feesten van onze vereniging. Maar ook uniek te noemen is dat Monique Arts-Oijen v. al 25 jaar hiervan deel uitmaakt en Henk Willemsen 15 jaar. Monique & Henk beide nog zeer actief en de enige nog overgeblevene initiatief nemers voor de oprichting in 1992. Monique zonder pauze en Henk na 10 jaar afwezigheid toch weer terug. Maar zij beide doen het niet alleen en zijn sinds het vorig jaar met 9 leden en daarom feliciteren wij ook iedereen van ’t propke en dat zij nog vele feestje en familie dagen mogen organiseren. Maar toch in het bijzonder feliciteren wij Henk & Monique voor hun 15 & 25 jaar inzet en het geweldige initiatief dat zij voor 25 jaar terug hebben genomen.

 
CIMG3234

Zaterdag 6 januari stond ons eerste activiteit voor het nieuwe jaar op ons programma. S ’middags gingen Piet Spoelstra en Ton Peeters naar de officiële opening van het 200 jarig bestaan van Tegelen en toen zag het er met het weer al niet goed uit. Na diverse Whats Apps, sms’jes en heen en weer gebeld heeft het bestuur ervoor gekozen om deze avond niet door te laten gaan, want we willen ja niet de krant halen omdat half Martinus in de eerste gipsvlucht zit van het nieuwe jaar. Zo werd de nieuwjaarsborrel en winterkoning schieten uitgesteld tot de dag erna, was dus gelukkig niet lang wachten. Vanaf 15:00 uur waren de leden, familie, kennissen en ieder die ons een warm hart toedraagt van harte welkom en het werd dan ook gezellig druk.

 

CIMG3247

 Rond de klok van half 5 begon de loting en kon begonnen worden aan het winterkoning schieten. Hier heeft Piet Dekkers een ingenieus systeem voor ontwikkeld om het schieten spannend te maken. Men diende eerst de buitenring eraf te schieten en het was Els Poulissen die deze ring eraf schoot, hierna ging men verder op de binnenring die nu tevoorschijn was gekomen en hier was het Piet Dekkers die het lukte om de vogel eraf te schieten en zich nu Winterkoning Seizoen 2016-2017 mag noemen.

  

Al met al mogen we zeggen dat het zeer ouderwets gezellig was en ons bestuur hun best gedaan hebben en zeker een wijze beslissing hebben genomen om dit naar de zondag te verplaatsen.

Zaterdag 5 november stond ons jaarlijkse feestavond en het St.Martinus feest op ons programma.

Om 17:00 uur kwamen we met zijn allen bijeen in ons clublokaal café Schillings oftewel in de oude volksmond café Coba. Misschien zijn er nog mensen die exact weten hoelang onze vereniging hier al gehuisvestigd is, naar mijn bescheidenmening moet dit al meer dan 100 jaar zijn. Indien iemand dit weet mail ons dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voordat wij konden beginnen met onze feestavond gingen wij eerst naar de Martinus kerk waarna wij St.Martinus naar de troshoop begeleide. Hierna gingen wij terug naar ons clublokaal waar een grote ketel soep voor ons klaar stond, uiteraard ook dit jaar weer verzorgd door onze eigen Sjakkie. Rond 20:00 uur werden eerst de kampioenen van de grote buks en van de wintercompetitie gehuldigd. Toen dit gebeurt was werden drie leden van ons Tamboer korps gehuldigd, Martijn Dekkers, Paul Gerards en Leon Gerards zij zijn alle 3 al 30 jaar lid van onze Tamboers korps en kregen hiervoor dan ook het gouden Tamboers speldtje opgestoken voor hun verdiensten, en zullen zeker de trom nog lang niet aan de nagel hangen. Hierna werd Ans V,Oijen-Camps onderscheiden met het Martinus speldje in Brons, Ans heeft deze ontvangen omdat zij gestopt is bij ons Feestcomité ’t Propke. Zoals elk jaar word op deze avond door ’t feestcomité ’t Propke een wisseltrofee uitgereikt aan een bepaald lid. De criteria die zij hiervoor hanteren lopen ver uiteen, van het geregeld vallen en weer opstaan tot zich uitzonderlijk inzetten voor onze vereniging.

Jan Poulissen

 

  

 

Dit jaar kreeg Jan Poulissen de wissel trofee uitgereikt voor zijn bijzondere inzet van ons oud papier en kranten. Jan ontving een kranten beker die hij uiteraard mag houden en een voedselpakket met worst, zult, balkenbrij, brood en 3 eieren. Volgens mij zodat Jan dan niet meer naar huis hoeft om te eten maar gewoon door kan werken, schilt anders weer een paar kilo.

 

 Hierna werden onze 3 jubilarissen gehuldigd zij vertegenwoordigde samen 180 jaar lid manschap. Ja, jullie lezen het goed. Op de foto van rechts naar links, Martin Basten 50 jaar lid, Toon v. Dijk 60 jaar lid en Thei v.Oijen 70 jaar lid, zij zijn samen bij elkaar opgeteld 180 jaar lid van Broederschap St.Martinus.  En dan te bedenken dat onze vereniging op 11 november 2016 pas 170 jaar bestaat is dit toch wel een mijlpaal in ons toch jonge bestaan van onze vereniging. Vanuit de Schuttersbond Juliana waren aanwezig, Dhr. Jos Jacobs en Mevr. Ria Huskens zij onderscheidde onze jubilarissen met de versierselen van de OLS Federatie. Tevens werd Martin Basten onderscheiden met de Ridder Orde van de Heilige Sebastian in Europa in Brons voor zijn inzet binnen onze vereniging.

Jubilarissen

Na al deze toch bijzondere onderscheidingen kon het echte feest los barsten en nam DJ Remco het over.

Voor een impressie van onze feestavond klik (hier) 

Zaterdag 19 november jl. zijn de Sint en zijn Pieten ons op komen zoeken in ons schutterslokaal.

Alle kinderen en kleinkinderen van onze vereniging en de Holtmühler Blaoskapel werden om 14:30 uur verwacht. Naarmate de spanning steeg onder de kinderen kwam rond de klok van 15:00 uur de Sint en zijn Pieten binnen. De Sint begroete alle kinderen en uiteraard ook de pappa’s, mamma’s, opa’s en oma’s en er werd uit volle borst door iedereen diverse sinterklaas liedjes gezongen. Na deze indrukwekkende intro was het de beurt aan de kinderen en zijn mochten om beurt bij Sinterklaas komen. En wie nu denkt dat de Sint niet alles weet, nou die zit dus goed fout. Ook dit jaar had de Sint zijn grote boek bij zich wie er lief of stout was geweest, bij de kinderen had de Sint bij stout alleen maar lege bladzijdes en kregen allen een handvol pepernoten en zoetigheid.

0002

Nadat alle kinderen aan de beurt waren geweest vond de Sint dat de heren die zoals altijd vast gekluisterd staan aan de bar maar eens naar voren moesten komen en ook eens een liedje voor de Sint moesten zingen, na enig aandringen van de Pieten en het laten zien van de roe gingen de heren uiteindelijk overstag. Maar ook de Dames kwamen er niet onderuit en ook zij moesten zingen voor de Sint. Wat uiteindelijk het beste klonk laten we maar open.  Ter afsluiting kregen alle kinderen nog een zak snoep en mochten ze nog even bij Sinterklaas op de schoot voor een foto, zelfs de twee grootste kinderen van onze vereniging Huub Dorssers en Wim Ambaum mochten bij de Sint op de schoot.  Hierna moest de Sint en zijn zwarte Pieten verder maar beloofde ons dat zij het volgend jaar zeker weer terug komen.

15134602 1886281041604612 6525311465009456441 n

Afgelopen zaterdag 29 okt. hadden wij onze najaarsvergadering, de opkomst was zoals altijd minimaal. Diverse afmeldingen, dit is best wel jammer te noemen omdat de besluitvormingen en onze doelstellingen voor de toekomst alle leden aangaan en dit zeker niet alleen door ons bestuur gedragen kan worden. Al doet ons bestuur nog zo hun best, als ze geen terugkoppeling krijgen van de leden, varen ook zij blind. Na de vergadering werden wij getrakteerd op soep die door Henk Willemsen zijn zuster was gemaakt en gesponsord. Deze is goed aangekomen en smaakte heerlijk. Tevens stond er voor de avond de wintercompetitie met de windbuks op het program, alweer de derde op een rij. Hier namen in totaal 14 leden aan deel, en 5 leden voor de eerste keer.

IMG 0963Er werd met twee buksen geschoten de oude & de nieuwe buks. Hier viel al gelijk op dat de voorkeur voor de oude c.q. nieuwe buks verdeeld lag onder de leden wat de pret niet kon drukken. Met beide buksen diende men 3 grote en 3 kleine bolletjes te raken en vervolgens werd er op de kaart geschoten. Voor onze Jap was dit de eerste keer dat hij hieraan deelnam en hij was best wel enthousiast maar miste eigenlijk wel onze buksmeester. Nu moest je alles zelf doen, en als je dit niet gewend bent en het  gaatje waar het kogeltje in moest een factor 20 kleiner is, was dit best wel een handicap. Na afloop werden de gegevens door de schietcommissie bij elkaar opgeteld, afgetrokken, vermenigvuldigd en uiteindelijk weer gedeeld om zo in elke klasse tot een winnaar te komen. In de A-Klasse behaalde Matje Basten de derde plaats, Jeu Schreurs de tweede en Eveline Willems-Dekkers de eerste. In de B-Klasse behaalde Jeroen Peeters de derde, Thea Basten de tweede, en Ton Peeters de eerste. In de C-klasse was het Bruno Kaszynski die hier de derde plaats behaalde, John Tönnessen en Gé Arts behaalde samen een gedeelde eerste plaats. De algehele dag winnaar was een dame, Eveline Willems-Dekkers behaalde met haar 106 punten deze titel.

IMG 0974

 

 

 

Als Jap, terugkijkend op deze avond, moet ik toegeven dat dit een ouderwetse gezellige avond was met nieuwe activiteiten en gelukkig ook oude gewoontes. Monique liep zo snel of traag, dat haar schoenen het niet meer bij konden houden en zij uiteindelijk thuis op de sokken aankwam. 

 

 

 

 

 

Joomla templates by a4joomla